MERCUN! -.-

mercun?! screw you guys! tak tahu ke bende tu actually merbahaya and banyak keburukan dr kebaikan?

1) pencemaran bunyi
    - bunyi letup2 yang dihasilakn korg akan menyumbang kepada pencemaran bunyi, tak kesian ke korg dekat warga emas yang ingin berehat tetapi dikejutkan dengan bunyi letupan yang seakan bunyi bom masa perang dunia kedua? penah tak korg pikir yang warga emas ini fobia dengan bunyi mcm tu??? -.-
    - bayi yang nak tidur terjaga, dan akan menangis sebab diganggu dengan bunyi bising yang tak mendatangkan faedah tu, korg tak leh ckp baby tu ngada2 and marah dorg untuk diam! sebab masa korg kecil pun korg melalak mcm siren klo kene kacau kan?! jgn nak tipu la kata tak! -.-

2) terjadinya pembaziran
  - korg tahu kan Allah benci org y suka membazir? kenapa masih nak beli benda yang tak mendatangkan faedah tu? kalau lah mercun ni boleh menaikan martabat agama Islam and Negara Malaysia, there nothing wrong with it, but the problem is.. TAK ADA FAEDAH PUN..
  - daripada korg beli mercun, baik korg buat duit nak beli mercun tu untuk sedekah kepada org yang lebih memerlukan. korg happy2 je main, sbb dngar bunyi meletup, nak sngat p la negara Islam yang sedang bergolak tu, baling mercun korg tu, baling bom yang disediakan, berperang untuk Islam, ada juga faedahnya!
  - korg perlukan api untuk bakar mercun tersebut. kene keluar bajet beli minyak tanah for pelita or mancis or lighter kan?! MEMBAZIR OKAY!

3) bahaya kepada semua org
  - cuba bayangkan korg dah baling tp tak dengar bunyi letupan, korg punya lah bijak pergi kat mercun tersebut, tiba2, BOOMSHAKALAKA! meletup. dah mak bapak kene keluar modal bayar bil hospital ubat dan macam2. kalau luka2 okay lagi. klau kes terbaru ni? BUTA?! apa hg nak buat!
  - kalau korg bijak sngat, biasalah dah rasa mcm budak boleh menang award PELAJAR PINTAR KAN? terbaling bawah kereta? lgi2 mercun yang kesan letupan dia kuat mcm Thunder pebende tah kan, tak ke bole buat kereta tu meletup, terbakar? HAH! kalau kereta tu dlm garaj rumah, api akan merebak smpai ke rumah mangsa. korg tak kesian ke?! tak pasal2, sbb kan perangai korg and perbuatan korg tu, mangsa tersebut akan merana dan kehilangan harta benda, ada korg nak ganti

haih, ni la rakyat Malaysia, tak pernah nak ada kesedaran, tiap kali raya dengar bunyi letupan, time bulan Ramdhan ni, baik korg buat amal Ibadah, tak pun buat kerja yang berfaedah sikit, dpat pahala.
bebel bnyak2 pun tak guna kalau xde sapa amek kisah -.-

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments